Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

Να μην περάσει η εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στον Αραξο.
Συζήτηση με τον Διονύση Πλέσσα, αντιδήμαρχο Πάτρας και πρώην εργαζόμενο στη στρατιωτική βάση του Αραξου
ΙΣΤ/ΔΑ DEFENCENET

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Διονύση Πλέσσα, αντιδήμαρχο Πάτρας και πρώην εργαζόμενο στη στρατιωτική βάση του Αραξου, σχετικά με την εξέλιξη της εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στη βάση.-- Πώς σχολιάζετε τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη σχετικά με την τοποθέτηση πυρηνικών στη βάση του Αραξου;
-- Η τοποθέτηση πυρηνικών στη βάση του Αραξου εντάσσεται στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τη διατήρηση και επέκταση της κυριαρχίας του ΝΑΤΟ σε όλο τον κόσμο, με όλα τα μέσα και φυσικά με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις επεμβάσεις.
Συνδέεται με την «αναβάθμιση» της χώρας μας ως ορμητηρίου των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και ως σημείου αναφοράς της πολιτικής των ΗΠΑ στον επικίνδυνο ανταγωνισμό της με άλλες δυνάμεις. Η «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της Δυτικής Ελλάδας, από την Καλαμάτα μέχρι το Ακτιο, με τις βάσεις της Καλαμάτας, της Ανδραβίδας, του Ακτίου, είναι στην κατεύθυνση της στήριξης των σχεδίων του ΝΑΤΟ για την περιοχή και δεν έχει σχέση με τα συμφέροντα του λαού.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι σημαιοφόρος αυτής της πολιτικής. Με αυτά συμφωνούν η ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.
-- Πολύ συχνά ο πρέσβης των ΗΠΑ Πάιατ επισκέπτεται την περιοχή του Αραξου και της Ανδραβίδας. Τι πιστεύετε ότι επιδιώκουν με αυτές τις ενέργειες;
-- Οι επισκέψεις του Αμερικανού πρέσβη στην περιοχή του Αραξου και της Ανδραβίδας στόχο έχουν την υλοποίηση της πορείας του σχεδιασμού εγκατάστασης των πυρηνικών όπλων στον Αραξο, καθώς και της αναβάθμισης της βάσης της Ανδραβίδας, προκειμένου να συνταχθούν επιχειρησιακά με τις ανάγκες που επιτάσσουν η επιθετικότητα του ΝΑΤΟ και η ετοιμότητα του δόγματος της πυρηνικής του στρατηγικής, όποτε απαιτηθεί.
Πρόκειται για μια ακόμα επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση, παρά τις διαψεύσεις της για την εγκατάσταση πυρηνικών στη βάση του Αραξου, δίνει «γην και ύδωρ» σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, υλοποιώντας κατά γράμμα τις απαιτήσεις τους, παίρνοντας εύσημα από τον ίδιο τον Αμερικανό πρέσβη.
Η αναβάθμιση και της βάσης της Ανδραβίδας που επιχειρείται φαίνεται και μέσω της πολυεθνικής άσκησης «Ηνίοχος 2018» η οποία έγινε εκεί και ουσιαστικά συνιστούσε πρόβα πολέμου, με συμμετοχή μεγάλου αριθμού δυνάμεων από ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία, Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρο, παρουσία του Αμερικανού πρέσβη.
Για να μην περάσει η εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στον Αραξο και να αποτραπεί η αξιοποίηση της βάσης ως ορμητηρίου των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και επεμβάσεων του ΝΑΤΟ, απαιτείται η ισχυροποίηση του ΚΚΕ.